Combat Survival Kit

Много хора ползват пластмасови или метални кутийки с размерите на длан … и така събират най важните неща, които могат да ти помогнат в непредвидени ситуации. Аз така или иначе винаги нося раница (дамската ми чанта ) реших да го направя по голямо. И така си купих едно ЛПП (личен превързочен пакет)  на Deuter. Големината приблизително  20см – 10см – 5см има си удобна дръжка за ръка и широка гайка за закачане на колан.  Вътре натъпках всичко което мисля, че ще ми трябва лично на мен + обичайните заподозрени неща за Сървайвъл кита. Има и още неща които не съм добавил но ще ги добавя :)

Те това е аптечката в затворен вариянт … перфектно се събира в карго джоба на мултикама или в капака на раницата

Като се отвори всичко е бързо достъпно (според мен)

И ето какво има в нея до днес (ще я допълвам)

1. Сървайвъл фолиото… няма нужда да обяснявам за какаво е

2. Стерилна марля 10х10 см.

3. Кислородна вода

4. Шампоан или душ гел.. за Доста неща може да се ползва от личната хигиена до номера с аклулите ;)

5. Аспиринче … в този му вид ми помага най-много от всичките му други разновидности …

6.  Апарат за изкуствено дишане

7. Може да се смеете но това е шапка за баня … може да се ползва и за носене на вода и тн приложения

8. Такъм… готово направена корда с кукички олово и плувка . Намираме една здрава пръчка и си имаме въдица (Миналата година в турция си направихме въдица с подръчни материали… работеше)

9. Триъгална кърпа за обездвижване 136х96х96 см.

10. Тампони… Не се чудете защо са толкова много… Приложение . На първо място за жените ;) , Много добре се справя с тапонирането на кървящ нос, Памук който лесно се пали, Може да се ползва и за филтър на кална вода (ако сте копали за вода, го потапяте и той исмуква водата после само го изтисквате, а той си задържа твърдите частици.

11. Невралгин… За нервички.

12. Пакетирана сол. Много е удобно защото е разделена на дозички (пакетчета)  Не е задължително да е от КФС

13. Клечки за уши. Почистващо средство

14. Готово комплектче за шиене ( 4 различни конеца, 3 копчета, безопасна игла, нормална игла)

15. Почистваща кърпичка за обувки. Освен да почиства обувките много лесно се запалва заради спиртната основа на почистващата течност

16. Викторинокс. Няма нужда от пояснение (Подарък от жената)

17. Парацетамол. Сваля висока температура

18. Нофилин. Това е от личните лекарства, за дихателни проблеми ползва се при Астма и Бронхиални грижи… от доста време го замених с Вентолин на спрей но винаго може да се наложи.

19. Маглайт фенерче LED крушка с два броя АА батерии (Подарък от жената)

20. Марля

21. Солу-Медрол … Те това е синтетично антиалергично … това е за хора които имат алерги към Урбазон и нормалните антиалергични… За свръхчуствителни (като майка ми) Ползва се при алергични шокове

22. Топоцин… Антибиотичен прах. ползва се за бързо заздравяване на открити рани

23. Лекопласт

24. Сървайвъл свирка… Много гадно свири това

25. Запалки

26. Широк Бинт

27. Тесен Бинт

28. Стерилна марля 5х5 см.

29. Анкерпласт с голяма покривна площ

30. Турникет (един път вече останаха без хубав колан заради един пострадал… остнаа му на крака и така и не си го видях повече)

31. Дишащо тиксо за захващане на битове

32. Големи лепенки

33. Мед игла

Това е за сега .. ще я допълвам с още неща за които не се бях сещал…

Be Sociable, Share!

13 thoughts on “Combat Survival Kit

 1. Това, което си описал и фотографирал тук, е един стандартен комплект за оцеляване. Металните кутийки с големина на длан са нещо различно – джобни комплекти. Има и по-големи от този, който си показал – това са големите комплекти за оцеляване. Понякога тежат към 20-тина килограма. :)

  Този е наистина добър. Много е удобно всички важни неща да са на едно място, и да не се чудиш къде да ги търсиш, когато ти се наложи. Това е плюса.
  Минусът е, че по-големият обем предполага (както си отбелязал и ти) носенето на комплекта в раницата. Тук идва и въпросът „Какво би станало, ако по някаква причина се разделиш бързо с раницата си? (падане в буйна дълбока река или езеро, спасяване от горски пожар и т.н.). Ето тук идва ролята на „малките метални кутийки“ прибрани в сигурно закопчаващ се джоб на панталона или ризата. :)

 2. Тук си прав… но обикновенно я нося в раница само в градски условия … В гората ли съм аптечката задължително минава или в карго джоба на панталона (побира се идеално и винаги ми е на крака) или едно време като ходих на Еърсофт винаги седеше в карго джоба на Тактическата жилетка… Не оспорвам малката кутийка със сичко необходими даже ще си направя.. просто май с тоя пакет ми е по спокойно и повече неща се побират …

 3. много добър пакет се е получил. от къде взе чантичката? виждал съм на ‘ташев“ мисля подобни из магазините тука. а и смятам да си направя една „основна аптечка“ като ходим в група по 3-4 един да я мъкне (тука с умиление си спомням виковете от ънреал 3 „Меедииииик“ :)). стоян е прав за металните кутийки – те са различно нещо. тях всеки трябва да си ги носи лично :).

 4. Чантичката я взех от Стената около 33 лв. беше с част от нещата (Свирката, апарата за изкуствено дишане, Фолиото, Кърпата за шинажа, турникета, Тиксотот,и некви бинтове които не помням на кой човек съм ги оставил :) ) Това с основната аптечка е важно… незнам защо винаги гледам да имам повече от колкото на мен ми трявба … се за някой друг мисля и добре, че го правя … не веднъж сме изпадали в ситуации да разчитат на мойта аптечка… така е хората като не мисля ние мислим вместо тях :)) … Утре ще си поръчам ена кутийка от английския вариант… и ще я зашия в панталона ;)))

 5. Тая пък плувка за какво е ? Коркова тапа или пърче дърво вършат същата работа. (хайде на е е същата, но задоволителна) :). В моя „малък“ комплект за оцеляване всичкото това съм го побрал в кутиика на STR8. Разбира се в много по-малки количества лекарствата и някой от тях даже ги няма, но там като например сол, тампони, клечки за уши, фенерчета и тем подобни ги има. Човек може да се примири и с по-малко, но все пак говорим за малък компелкт.

 6. Плувката е бонус :) събира се и за това я оставих … миналата година на морето в Турция имаше много рибоци на плажа .. и с един приятел се чудихме кво да направим за да хванем някоя … (нямахме въдица подръка ) Та какво направихме отворих аптечката. И се разрових.. за кукичка използвахме игла от комплекта за шиене.. с ножичка за бинт я огънахме доста сполучливо. За корда ползвахме разплетено въженце от Лайт Стик едно такова червенко но свърши работа… оставаше да измислим тежестите и нещо за плувка… за тежест използвахме камъчета а за плувка надухме една хирургическа ръкавица завързахме средният пръст на възел и отрязахме така се получи нещо като малко балонче което издържаше тежестта на камъчето и така 2-3 риби се фанаха едеално на тази импровизирана въдица … трябва да имам снимки някъде .. ще пусна една тема как се прави ;)

 7. Ключът към оцеляването е изобретателността :) !

 8. Pingback: Combat Survival Kit « PmePme’s Weblog

 9. Според мен едно е комплект за оцеляване, а съвсем друго джобна аптечка. Комплектът за оцелване, както каза Стоян, е малка кутийка или чантичка с две камери, в която има най нужното за оцеляване в екстремни условия. Тя може да се носи в джоба. Джобната аптечка трябва да съдържа най-необходимите медикаменти, превързочни материали, есмарх и 1-2 малки инструмента за кръвоспиране. Тя може да се носи закачена на колана.
  Разбира се най-добрият комплект си остава твоята раница. В нея трябва да има най-необходимите неща, без които не може – храна, дрехи, инструменти за ориентиране и др. Ако я загубиш тежко ти, но джобния комплект за оцеляване и малката походна аптечка повишават шансовете ти за оцеляване.

 10. Така е съгласен съм. Просто аз обединих двете в едно така и така аптечката винаги ми е в раница… Но скоро ще си направя и кутийката :))

 11. Останах с впечатление,че си от София. Ако е така кутийката може да си я купиш от Българския интернет оръжеен магазин на ул. Цар Самуил 93, пряка на ул Солунска.
  Не е много скъпа – около 30 лв. Там можеш да намериш и други интересни неща – трион-въже за оцеляване, запалки за искри и др.
  Донякъде Стоян е прав за нуждата на комплекта. Аз също нося такъв в панталона си заедно със запалка, малко прахан, огниво за искри, малко ножче и сигнално огледалце-хелиограф. Все пак да се разделиш с раницата си в българските планини например е малко вероятно. Там с малки изключения няма буйни и дълбоки реки. Не трябва да забравяме и факта, че съвременната туристическа раница освен презрамките има кръстен и гръден колан. От Стената си купил предна чанта за раница на Ташев, в която се побира по-големия комплект за оцеляване – компас, малък бинокъл, GPS, GSM, резервни батерии, водоустойчив кибрит, запалка, огниво заискри и др. Все пак винаги трябва да носиш със себе си Combat Survival Kit, който най-добре е да бъде в метална кутия, вакумирана в специална опаковка.

 12. Мдам знам го магазина на Геле доста неща съм си взел от там :) Иначе скоро ще си взема една такава кутийка ;)

 13. Кутийката наистина е много добра. Тя е предложена от бившия експерт по оцеляване на SAS Джон Уизмън, наречен „Мъдрия”. Предназначена е за широката общественост и войниците от армиите на НАТО. Днес има много нейни разновидности, но те винаги се придържат към основните и компоненти. В някои магазини се предлага друга разновидност на комплекта за оцеляване на ВСВ – Emergency Survival Tin. Това е удобна за носене на кръста чантичка, състоящ се от 2 отделения пълни с основните компоненти за оцеляване. Тегло: 240 грама. Размер: 16 х 17 х 4 см. Трайност 18 г. Тя съдържа компас копче, водоустойчив кибрит, ножче, молив, месингова тел, водопречистващи таблетки, свещ, магнезиева запалка, трион жица, свирка, шевен комплект, безопасни игли, найлоново въженце, сигнално огледало, торба за вода, спален чувал, хирургични остриета, изолиращо фолио, инструкция за оцеляване и формуляр за аварийна оценка.
  ВСВ предлага още две разновидности на Combat Survival Tin. Едната е Trekkers Survival Tin съдържащ водонепроницаема кутия затворена с винилова лента,компас копче, ножче, водоустойчив кибрит, молив, водопречистващи таблетки, свещ, магнезиева запалка, риболовен комплект, медна жица, шевен комплект, безопасни игли, трион жица, инструкция за оцеляване и формуляр за аварийна оценка. Гегло 220g. Размери 11 x 8 x 2.8 cm. Другата е Mountain Survival Tin – осъвременена форма на Trekkers Survival Tin. Водонепроницаемата кутия затворена с винилова лента е опакована в вакумна опаковка. Съдържанието му е както Trekker плюс сигнално огледало, торба за вода, прахан, хирургични остриета, самозалепващи се пластири. Гегло 220g. Размери 11 x 8 x 2.8 cm.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>